Kommunala blindstyren o Skottarev

HN är en rolig tidning ibland. I fredags 23/9 kunde vi läsa om en övning som hette ”blindstyret”, ägnat för kommunala chefer. Det skulle vara lätt att raljera över detta, men faktum är att vi har åtskilliga riktigt bra chefer också. Tyvärr förlorar vi gymnasiechefen nu, det blir svårt att hitta en lika bra efterträdare.

Nej, blindstyrena hittas med fördel i kommunfullmäktige eller med tidigare anknytning till denna mediokra församling av politiskt skelögda individer. En av de mest skelögda är kommunrådet och kommunstyrelsens ordförande Ingemar Johansson ( c, vad annars?) och frågan är om denne stövelkastande politiker inte snart gjort sin sista fadäs inom kommunalpolitiken.

Senast vill han få allmänheten att förstå varför den inte får veta hur förslagen till nytt äldreboende ser ut, trots att det är kommuninvånarna som betalar och ingen annan än Johansson vill hålla dem hemliga. Ingemars förklaring lyder enligt HN som så:

– Jag klarar nog inte att få dig att förstå. Om du inte förstår detta så kan jag inte göra något, men hade du velat så hade du förstått. Jag har inte mer att säga om saken….

Det är nog ganska tydligt att det är Johansson själv som inte förstått, vilket synes vara mer regel än undantag. Ingemar Johansson har visat sig vara ännu en misslyckad rekrytering på kommunrådsposten, så misslyckad att han börjar bli en belastning.

Dessutom är han tillsammans med f d kommunråden Östen Nilsson och Hans- Inge Sjögren ett verkligt blindstyre, för enligt Favonius, vindkraftsprojektörens, egen information kan dessa tre herrar inte se 30 stycken 170 meter höga master på 5 kilometers avstånd, såvida luften inte är klar…

Är det egentligen så lyckat att politiskt skelögda personer med grava synhandikapp ska projektera en elindustri och bedöma det synintryck den ger i havet strax utanför Långasand?

Det är ungefär lika rimligt som att anlita en blind arkitekt för stadsplanering, eller kanske en döv mättekniker för att göra bullermätningar. Och kanske är det så det går till även när det inte gäller vindkraftsanläggningen i havet.

Vi har de senaste åren fått en del nya personer på ledningsnivå i kommunen. Socialchefen, kommundirektören och förvaltningschefen inom Bun har på intet sätt fått oss att sakna föregångarna. Tvärtom synes verksamheterna ha stramats upp och ökat i professionalitet, åtminstone ännu så länge.

Är det inte dags att de övervintrade toknissarna från förr,Östen och Hans-Inge, gör sin sorti från den kommunalpolitiska arenan också, i sällskap med Ingemar Johansson, INNAN de ännu en gång lyckas skämma ut Falkenbergs kommun med exempel på kortsynthet och bristande politisk insikt?

Vem minns inte Östens ” samarbete” med och stöd för grodornas mästarinna, förre kommunchefen Gerd Johansson, när hon av ren okunnighet schabblade bort över 600000:- av kommuninvånarnas pengar på en biblioteksfaktura, när hon anställde en oduglig kommuninformatör utan vare sig betyg eller andra meriter, när hon utredde det kommunala energibolagets försäljning genom att kopiera en utredning gjord i en annan kommun etc, etc. Som tack fick hon rätt till pension på 3 miljoner av kommuninvånarnas pengar…

Och vem minns inte Östens försök att sälja ett väl fungerande kommunalt energibolag till skandalföretaget Sydkraft, vilket nu är så belastat av sin egen inkompetens att det måste byta namn till Eon?

Och Hans-Inge, som sitter i styrelsen för Föreningssparbanken samtidigt som han beviljar bygglov i bygglovsnämnden och driver miljöstörande vindkraftsprojekt vid sidan om och inte kan låta bli att ljuga när han förhörs av polisen, för att försöka kompromettera en misshaglig kommuninvånare, enligt förundersökningsprotokoll C5-4-1179-03.

En kommunpolitisk uppstramning vore inte helt fel…

Lämna ett svar