Åklagarkammaren i Halmstad. Igen!

Margareta Bong
Åklagarkammaren i Halmstad

JO,JK, utv centrum i Sthlm fk
Samtliga riksdagspartier

Ärende: Åklagarämbetets förflackning

Som framgår av tidigare mail har RMSS 7/10 -06 begärt att få ta del av allmän handling av Bong, åklagarkammaren i Halmstad. Tryckfrihetsförordningens andra kapitel stadgar skyndsamhet vid handläggning av ärenden gällande allmänna handlingar. Trots detta har efter tre veckor Bong inte orkat bry sig. Hon står över grundlagen, alltså.

Åklagarkammaren i Halmstad framstår alltmer som en lag- och medborgarföraktande inrättning. Åklagare har upprepade gånger visat en stor ovilja att tillgodose inte bara medborgares lagstadgade rättigheter, utan också en markant ovilja att visa en seviceinriktning mot dem som betalar åklagarnas löner = allmänheten. Detta framgår bl a av artikeln ”Tre trilskande åklagare” på hemsidan ifalkenberg.nu, där ett av många telefonsamtal med åklagarkammaren spelats in och redovisats in extenso.

JO har upprepade gånger kritiserat kammaren för bl a underlåtelse att underrätta polisen, felaktigt hävande av beslag, åsidosättande av vad som åligger åklagare, ej företeende rimliga förklaringar, bristande noggrannhet, bristande kontroll, allvarliga brister i flera hänseenden, anmärkningsvärd avsaknad av kunskap om regelverk osv, osv. Såväl Bong som f d chefsåklagare Ingela Sörgård har upprepade gånger visat en stor ovilja, eller rättare sagt trilskats och tjurat, när det gäller utlämnande av allmän handling.

Så alltså även denna gång, i synnerhet när det gäller handlingar som blottlägger deras egen inkompetens och omdömeslöshet, t ex JO-kritik.

Lägger man till den alltmer bekanta bild av hur åklagarväsendet fungerar, står det klart att den inrättning som skall bevaka att lagen efterföljs, består av tjänstemän som själva sätter sig över såväl lagstiftning som gott omdöme. Fallet Ulf är bara ett exempel av många där åklagare enligt JO undanhåller utredningsmaterial, brister i objektivitet, lämnar vilseledande uppgifter och hemlighåller viktig information, allt i syfte att få medborgare oskyldigt dömda till långa fängelsestraff.

Detta är inte bra och kommer att leda till en ohållbar situation om inte kraftfulla åtgärder vidtas för att ränsa upp i åklagarträsket.

Betonas bör att här anförda exempel utgör den lilla bråkdel av ärenden som kommit RMSS till del. Hur många tusentals misskötta ärenden förblir okända för att medborgare inte känner till vilka regler som gäller och vart man kan vända sig för att klaga? Och hur många vågar/ orkar ta sig besväret att göra det?

Verkligheten är alltså betydligt svartare än vad som här återges.

Margareta Bong, åklagarkammaren i Halmstad, vägrar än en gång att skyndsamt handlägga en begäran om allmän handling. Hon är också känd för att neka juridisk bisittare med motiveringen att personen i fråga ” skrivit en bok”. Hon gör även förundersökningar som helt utesluter samtliga fakta som talar till den åtalades fördel, vilket medför att förundersökningarna blir partsinlagor istället.

Kanske någon undrar vad det är för en offentlig handling som åklagare Bong inte vill ska komma ut. Jo, det råkar vara ett beslut där JO kritiserar… just det, Margareta Bong!

Det svänger på åklagarkammaren i Halmstad. Hoppas att dom åtminstone har roligt själva…

Helge Rudling
RMSS

Lämna ett svar