Facket/SAMI – en maktporraktör?

Förr i tiden var det lättare att se att facket tvingades ta till drastiska metoder för att få en någorlunda balans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Övermakten var gigantisk och metoderna blev därefter. Och resultatet blev kraftiga förbättringar för lönekollektivet och bättre förutsättningar för ett mer jämställt samhälle.

När fackliga metoder nu synes syfta till att genom utpressning tvinga goda arbetsgivare att utan personalens vilja ansluta sig till kollektiva avtal, är det lite mer stötande. Man pendlar mellan att se det som maffiametoder eller kanske ändå nödvändigt för att inte arbetarrätten skall urholkas. RMSS har inte kunskap att bedöma vad det egentligen handlar om, men ser all form av våld, utpressning och tvång som negativt, som en slags maktporrutövning.

SAMI är ett annat exempel. Denna artisters och musikers intresseorganisation har bl a till uppgift att bevaka upphovsrätten för sina medlemmar, dvs att de som gör musiken också får betalt för den. Och det är ju rätt och riktigt och viktigt. I brist på bättre omdöme ägnar sig därför SAMI åt att leta upp medborgare som kan misstänkas spela musik och hotar dem med vite om de inte skriftligen förklarar att de faktiskt inte spelar någon musik. Idiotiskt?- javisst.

Sami skickar en enkät. Om medborgaren inte antingen erkänner att han spelar musik och betalar avgift för det eller skriftligen förnekar att han spelar musik, så hotar SAMI med rättsliga åtgärder. Besvaras inte enkäten skickar SAMI en till. Besvaras inte den, skickar SAMI en till. Skam den som ger sig, tycker SAMI.

Spelas musik offentligt i något sammanhang, har upphovsmännen laglig rätt till ersättning. Däremot finns ingen lag som tvingar enskilda att skriftligen försäkra att de INTE spelar musik offentligt. SAMI är alltså ute och cyklar.

Testar den enskilde SAMI och begär betalt för att SAMI vill att den enskilde skall skriva under något han inte har skyldighet att göra, har det hänt att personal på SAMI i öppen telefonsvarare beskyller den enskilde för brottslig handling, att han skickar bluffakturor, att SAMI skall koppla in den juridiska avdelningen och att SAMI har laglig rätt att kräva en försäkran om att musik INTE spelas.

När den enskilde synar SAMI i sömmarna förnekas allt, alternativt tas allt tillbaka. Problemet är för SAMI att det finns inspelat på telefonsvararen…

På SAMI arbetar/ har arbetat personer vid namn Ann Rosenberg, Tobias Etell och Arkensson, samtliga ansvariga för ovanstående tjänsteutövning. Om de är medvetna maktporraktörer eller bara dåliga tjänstemän låter RMSS vara osagt. De har i alla fall vid förfrågan inte haft något emot att deras namn publiceras offentligt i detta sammanhang.

RMSS ser SAMI´s agerande som ytterligare ett av otaliga exempel på hur kammarna växer på usla tjänstemän i maktpositioner, så till den grad att proportionerna inte längre begränsas av ett demokratiskt synsätt. Det är angeläget för våra folkvalda, på lokal- såväl som på riksplan att diskutera de antidemokratiska företeelser som visas också inom den fackliga rörelsen, antingen det gäller medel att upprätthålla kollektivanslutningen, att genom bluffagerande få människor att försäkra att de är lagliga eller vilken annan åtgärd som helst som utmanar enskildas rättsuppfattning och det demokratiska samhällets grundvalar.

Lämna ett svar