En resa genom en åklagares snurriga skrymslen. Margareta Bong mot grundlagen.

Till JO, JK, KU, utvecklingscentrum i Umeå och riksdagspartierna. Och den som i övrigt är intresserad av lag och demokrati.

För över ett år sedan, 28 januari 2007, inbjöd RMSS samtliga adressater att ” följa med på en tur genom åklagarkammarens i Halmstad snurriga skrymslen”. Anledningen var att vice chefsåklagare Margareta Bong vid tre tillfällen förbrutit sig mot tryckfrihetsförordningens andra kapitel och i samband med det ljugit för JO.

Resan inleddes med att RMSS begärde att få ut följande allmänna handlingar av Bong: 1.Bestämmelser/förordningar/lagtexter som definierar vilka till åklagarkammaren inkommande handlingar som slipper diarieföras och som kan ”kastas”.
2. Bestämmelser/ lagtexter/förordningar som reglerar hur och var dessa handlingar kastas.

Framställningen förorsakades av att Bong skriftligen förklarat att hon kastar allmänna handlingar.

Åklagarkammaren har därefter, 22 augusti 2007, till JO bekräftat att framställningen inkommit 28 januari men att ” framställningen inte besvarats”. Faktum är att Margareta Bong i skrivande stund, ett år och två månader efter framställan, ännu inte bevärdigat RMSS´s begäran med ett formellt och överklagbart beslut.

Bong är alltså en brottsling. Samtidigt är hon åklagare utan ett uns av dåligt samvete. Hur man kan se till att rättssäkerheten säkerställs samtidigt som man själv medvetet och upprepade gånger bryter mot lagstiftningen är en gåta för många.

Detta är kanske intressant i sig själv. Det riktigt intressanta är emellertid att det inte är en gåta för någon av tillsynsmyndigheterna. JO Mats Melin, JK Göran Lambertz, konstitutionsutskottets ledamöter, överåklagare Peter Hertting och samtliga riksdagspartier står nämligen bakom Bong. ”Fina” herrar och damer som för höga löner låtsas ha ansvar för att lagstiftningen upprätthålls på ett demokratiskt godtagbart sätt.

Men egentligen bryr de sig inte alls. Påminner om barn i sandlådan som leker viktiga vuxna utan att veta vad det innebär. Ganska gulligt egentligen, om det inte vore så farligt.

Vilka signaler sänder samhället när det ställer sig bakom en åklagares lagbrott? Ja, det kan ju den gode läsaren räkna ut själv. Lagstiftningen är det inte så noga med i alla fall. För RMSS passar det bra med ett citat från den lokala polisen i ”Tillbaka till Aidensfield”: – What I can´t stand is people laughing att the law. Fast då gällde det förstås unga biltjuvar, inte justitieombudsman Mats Melin.

Vad säger Bong själv? När RMSS ville göra en av sina filmade intervjuer med omdömeslösa och oskickliga tjänstemän, fick Bong stora skälvan. Det ville hon inte ställa upp på, mailade hon. Av uppenbara skäl, naturligtvis. RMSS får istället hänvisa till den fiktiva intervju med Bong som kommer i nästa artikel på ifalkenberg.nu.

Lämna ett svar