Marie-Louise Wernersson och kinesdiktatur

Förste april 2008 kan man i Hallands Nyheter läsa att kommunalråd Marie-Louise Wernersson (c), Falkenberg, till varje pris vill åka till Kina. Det var inget aprilskämt utan blodigt allvar.

Vad Kina går för när det gäller demokratifrågor torde väl inte vara obekant för någon. Men vad gör det när man som falkenbergspolitiker tror att man kan göra några kronor i samarbete med folk som förtrycker, misshandlar, torterar och dödar i diktaturens namn.

RMSS tror att det finns en annan anledning till resan, förutom snikenhet. Falkenbergs kommunpolitiker har, utan undantag, gjort sig kända för att stödja antidemokratiska förtryckarmetoder när det passar dem.

Det har hänt att man stängt ner kommuninvånares hemsidor när innehållet visat sig vara kritiskt mot omdömeslösa och inkompetenta kommunpolitiker och tjänstemän. När det inte har hjälpt har man för kommuninvånarnas egna pengar anlitat advokat för att förfölja de misshagliga kritikerna och begränsa deras yttrandefrihet.

Detta är dokumenterade verkliga metoder, som tillgrips när det passar. Eftersom det inte visat sig hjälpa fullt ut, är det logiskt att Wernersson, med stöd av likasinnade inom fullmäktige, reser till Kina för att lära sig mer om hur man trycker ner oliktänkande.

Hittills har kommunledningen i Falkenberg inte lyckats köra över kritiska invånare med tanks. Kanske vill man fråga Maos efterträdare hur man lyckas med det, utan att riskera att inte få besök av politiker från andra länder som vill tjäna en hacka på att samarbeta med ”diktatorer” i Falkenberg.

Lycka till, säger RMSS.