Falkenbergs kommuns f d informatör vill bli anonym.

Sagda f d informatör har svårt att stå för sitt agerande under den egendomliga process där RMSS´s talesman polisanmäldes av kommunen och RMSS´s hemsida stängdes ner av kommunråd och kommunchef. Informatören agerade brottsprovokatör, skickade ett antal kränkande mail till RMSS med kommunens adress som avsändare men under täcknamnet Buddha och skaffade advokat för kommunen mot RMSS. Advokaten kostade kommuninvånarna 80000 kronor. Efter att kommunstyrelse och fullmäktige länge gett informatören fullt stöd och dåvarande kommunchefen Gerd Johansson uttryckt sitt ”fulla förtroende” för henne, fick hon sparken när hennes agerande blev alltför skruvat. Sannolikt låg informatörens regelvidriga och inte helt friska agerande bakom kommunens hantering av ärendet, en hantering som inte direkt gav en hedersam bild av kommunala befattningshavare i Falkenberg.

RMSS´s väl underbyggda artiklar i ärendet anses nu av den f d talesmannen som ” elaka” eftersom hon förnekar all inblandning förutom att ha förmedlat kontakt med advokaten. Hon säger sig ha förlorat två jobb på grund av de ”elaka” artiklarna. Argumentation mot hennes historieförvanskning har visat sig meningslös.

Det är emellertid intressant eftersom händelseförloppet visar att till och med omdömeslösa makthavare nu för tiden måste tänka sig för innan de trakasserar allmänheten. Blir de googlade i något sammanhang och deras agerande finns beskrivet på nätet, kan konsekvenserna bli synnerligen negativa för dem annars, kanske den enda form av tjänsteansvar som kan utkrävas.

Samtidigt finns den otäcka företeelsen med de sjuka och omdömeslösa ” troll” som agerar på nätet. Vem som helst lägger ut vad som helst om andra, av omdömeslöshet,elakhet eller ren sjukdom. Det är bara att t ex kolla kommentarsfälten i media och på nätet för att se vilken skrämmande låg nivå många agerar på.

Arbetsgivare och andra som googlar eventuella samarbetspartners eller människor i andra tänkbara framtida relationssammanhang, måste alltså ha en kritisk inställning till den information som finns på nätet om enskilda personer och försöka sålla bort de tossigaste uppgifterna, något som ofta kan vara svårt. Vad är sant och vad är falskt?

Om den f d kommunala talesmannen missat två jobb så har det säkerligen med andra faktorer att göra än de sanningsenliga artiklar som finns på RMSS´s sida. Eller så visar artiklarna att hon helt enkelt inte var lämplig för jobben.

Men det är som sagt inte RMSS´s sak att avgöra, så vi kommer att byta ut hennes namn inom kort. Det finns ingen anledning att göra ont värre. Frågan är vilket namn som kommer att bli aktuellt.
Grisen? P. Nisseman? Miss Piggy? Tabita?