Ärkebiskopen dissar Svenska Akademien. Kommer kungen att böja nacken för Horace?

Veterligen för första gången har en utanförstående offentlig person tagit ställning mot de akademiledamöter som satt sina egna och sina kompisars intressen före akademiens. Skandalen som dessa ledamöter orsakat är fullkomligt bedövande och möjligen är det denna åtföljande dövhet som får övriga etablissemanget att nöja sig med timida reprimander, riktade mot det i akademiens kretsar tydligen accepterade och hos särskilt en av ledamöterna hyllade beteendet att köra sina könsorgan ner i halsen på försvarslösa kvinnor tills de kräks.

Ärkebiskopen har alltså ingen lust att ställa upp på dylika eländigheter och tackar nej till att buga mot sådana akademiherrar på höstavslutningen. Heder åt henne. Att hon både begriper vad Horace Engdahl med kompisar håller på med och dessutom väljer att ta ställning emot, beror möjligtvis på att hon är kvinna. Inget konstigt alls att Engdahl anser att bara män klarar medlemskap i akademien.

Av enskilda kulturpersoner har åtskilliga tagit ställning mot akademiens agerande. Ett par har tydligen tackat nej till att bli invalda och senast har författaren Elise Karlsson, också hon naturligtvis kvinna,  tackat nej till en utan motivering utdelad ”belöning” av svenska akademien på 60000 kronor. Heder också åt henne, det är ytterst få svenskar som tackar nej till pengar av ideella skäl. Detta av ekonomiskt nödtvång, naturligtvis, särskilt inom en missgynnad kulturarbetarkår.

Intressant blir nu att se på svenska akademiens höstavslutning, hur hovet kommer att agera. Skall kungen och drottningen av nåder som vanligt hälsningsböja sina nackar inför Horace Engdahl  med kumpaner, trots att det är allmänt bekant att han  med bland andra kulturprofilens behjärtade bistånd, skämt ut sig själva, skämt ut kultursverige över en stor del av världen och fört akademien mot avgrundens brant.

Är det värt en liten hovsam böjning på nacken av kung och drottning inför akademiledamöter som är så långt från snille och smak man kan komma. Annars finns ju faktiskt en möjlighet för majestätet att markera ett visst avstånd till de vidrigheter som Engdahl med kompisar har avslöjat. Ganska äckligt faktiskt.