Socialförvaltning i fortsatt gungning

Plötsligt är ALLA överens om att RMSS haft rätt i alla år: socialförvaltningen i Falkenberg fungerar inte på en acceptabel nivå. Endast en monumental politisk tröghet kan göra att ett sådant erkännande dröjer i åratal, men orsakerna är naturligtvis flera.

Inte har det hjälpt att socialnämndens ordförandeskap har skötts av en rad klantar. En f d moderat ledamot av fullmäktige kommer att schavottera i en kommande rättegång i tingsrätten i Varberg. Där kommer att bevisas att han gjort sig skyldig till bl a förtal. Andra vittnesuppgifter i anslutning därtill, är än mer graverande. Hans insats som ordförande i socialnämnden är av liknande kvalitet.

Hans efterföljare fick för sig att förvaltningen tjänade pengar på att äta och dricka dyrt på Strandbaden, samtidigt som budgetunderskottet närmade sig 20 miljoner. Hans insats som ordförande var därefter.

Nu har vi Rie Boulund, moderat, som trillar på i samma trav. När väl insatta kommuninvånare ifrågasätter nämndens syn på handikappades människovärde, lyssnar Boulund, tar till sig kritiken? och… tycker att det är ett utmärkt sätt att bedriva socialtjänst på. Hennes målsättning för verksamheten kan man kanske därmed ifrågasätta.

Samtidigt som Boulund frejdigt anser att förvaltningen fungerar utmärkt, vill hon lägga ut viktiga delar i privat, vinstdrivande regi. Motiveringen är att det kanske fungerar bättre… Så då är det kanske inte så bra i nuläget, eller?

Och kommunrådet Marie-Louise Wernersson, den självutnämnda vindkraftsexperten, också hon aktuell i ett förtalsmål i tingsrätten, sparkar den förste socialchef som varit omtyckt av personalen, Dickens, med motiveringen att förvaltningen går med underskott. Vilket den gjort i åratal innan Dickens anställdes. En utredning har bevars visat att verksamheten kan bedrivas inom gällande ekonomiska ramar.

Nu gäller omorganisation för att det ska fungera så, men budgeten fastställs inte nu, eftersom det kan komma att visa sig att verksamheten kräver större budget, som Dickens hävdade. Och många andra. Så då hade väl Dickens rätt då? Inte undra på att han fick gå.

Genomgående är att alla som kritiserar ansvariga för förvaltningens tillkortakommande har fel. Även om dom har rätt.

Men det är viktigt hålla i minnet att det är mycket inom verksamheten som fungerar fint. RMSS har hört åtskilliga som är väldigt nöjda med vård och bemötande på Tallgläntan, för att ta ett exempel i högen.

Frågan gäller budget och vissa verksamheter som borde fungera efter givna riktlinjer. En ytterligare fråga i samband med det är om Boulund/ Wernersson är rätt personer att ansvara för att så sker. Vad som förekommit hittills ger inte anledning till någon större optimism. Att bemöta förtvivlade anhöriga till utvecklingsstörda med argumentet att allt fungerar mycket bra, visar på en enastående brist på ledarskap och politisk kompetens.

Varför inte anlita Dickens som konsult? Han visste i alla fall vad det handlade om, hade personalens förtroende och såg till att det under hans tid inte skedde alltför stora tokerier inom förvaltningen.

Med spänning emotser många nu resultatet av omorganisationen. Blir följden att budgeten måste ökas på, så vill vi gärna höra Wernerssons kommentar till att hon nu påstår att det absolut inte behövs. Det är bara att hoppas på att hon har rätt, annars blir det föör pinsamt.

Lämna ett svar