Falkenberg, inget för företag?

Falkenbergs kommun har kommit långt ner på en lista om hur företagarvänlig kommunen är. Hade det varit på den tiden när [u][url=http://www.ifalkenberg.nu/modules/news/article.php?storyid=7]Gerd Johansson[/url][/u] och [u][url=http://www.ifalkenberg.nu/modules/news/article.php?storyid=8]Östen Nilsson[/url][/u] kamperade ihop i kommunledningen hade en sådan nyhet inte setts med blida ögon. Allt negativt skulle tystas ner och sopas under mattan för att vilseleda kommuninvånarna.

Nu har vi en ny ledning och vad säger den? Jo, Ingemar Johansson, kommunråd och företagaransvarige Stålnacke är förvånade och tycker att allt är bra. Som ett eko från tidigare kommunledarduo.

Nu är det så att det är inte kommunledningen som skall vara nöjd med företagsklimatet i kommunen utan företagarna. Och visst har Ingemar Johansson visat sig oduglig till att ta personalansvar för kvalitetsutveckling av de tjänstemän som brister i sin tjänsteutövning. Men Ingemar är ett nytt kort och han behöver ingalunda vara oduglig i andra avseenden.

RMSS föreslår:

Ingemar säger följande: Du Stålnacke, fixar du så Falkenberg ligger etta på nästa års lista om företagsvänlig kommun, så får du hundratusen i bonus. Kommer vi tvåa så får du femtiotusen. Hamnar vi inte där så får du kicken/blir omplacerad.

Stålnacke ringer därefter runt till de kommuner som lyckats bäst i landet och gör en lista på vad de åstadkommit. Eller delegerar han uppgiften till Li Cornish Hillker eller någon annan som kan terminologin och är lite smarta.

Till denna lista lägger han de åtgärder som redan är på gång i kommunen. Sedan samlar han intresserade företagare och berörda förvaltningschefer till en lunch för att stämma av uppslagen. Därefter genomför han de som bäst är anpassade till Falkenbergs kommuns
förutsättningar.

Det är inte nödvändigt att åtgärderna i första hand innebär ekonomiska fördelar för näringsetablering, även om det naturligtvis är bra. Det viktiga är att klimatet för företagare blir positivt, att näringslivet upplever att kommunen anstränger sig för att näringslivet skall blomstra. Kan Stålnacke förmedla den känslan så kommer resten av sig själv och då gäller det att kommunen kan leva upp till de positiva förväntningarna efter den lista av åtgärder som Stålnacke presenterar.

Nödvändigt är också att sanera de surdegar inom förvaltningarna som mer eller mindre uttalat ser till att inget skall fungera så smidigt som möjligt. Byggnadsinspektör Anders Ranhög, som inte kan se skillnad på jordbruksverksamhet och behandlingsverksamhet är ett av flera exempel på tjänstemän som aktivt arbetar på ett företagarfientligt sätt. Det kan inte accepteras.

Åtgärder i form av sänkta tomtpriser vid nyetableringar är ett annat medel. En långsiktig etablering uppväger mer än väl några miljoner mindre i tomtpris på kort sikt.

Och så ser vi fram emot nästa års lista på företagarvänliga kommuner. Det betyder så mycket för en kommun att förknippas med positiva känslostämningar hos såväl allmänheten som företagsamheten, så det gäller att arbeta för att en sådan positiv upplkevelse också motsvaras av verkligheten. Det går inte i längden att lura folk med turistparoller, man måste ha en verklighet att backa upp med.

Så sätt nu igång, Stålnacke, med spänning emotser vi utvecklingen. Falkenberg har verkligen goda förutsättningar för en positiv utveckling.

[i]Erik Svensson[/i]
[b]RMSS[/b]

Lämna ett svar