Skottarevet 3, Jan-Åke Jacobson, vd Favonius

Av insändarsidan i dagens HN står det klart, att Favonius och kommunens bluff om hur vindkraftverken utanför Långasand kommer att se ut, avslöjas allt mer. Kommunens fifflade fotomontage visar i stort sett inga vindkraftverk alls, trots att de 30 tornen är mer än 40 meter högre än Grimetonmasterna och bara belägna på dubbla avståndet från land jämfört med Marsten.

En herr Jan-Åke Jacobson är för vindkraftverk i havet, skriver han i sin insändare. Dock är han inte så ärlig att han skriver under med titel: vd för Favonius. Knappast opartisk, utan istället ansvarig för den bluffinformation som presenterats för kommuninvånare och andra intressenter.

Viktig är dock Jacobssons helomvändning i insändaren. Han påstår där att de jättelika masterna bara kommer att synas svagt när luften är helt ren. Det betyder att elindustrin kommer att placeras minst 20 km från kustlinjen vilket är något helt annat än tidigare aktuella 5-6 km från Långasand.

För inte är det väl så illa att Jacobson medvetet ljuger och påstår att 30 st vindkraftverk, 40 meter högre än Grimetonmasterna, inte kommer att synas 6 km från kusten?

RMSS vill inte kalla Jacobson en lögnare, utan utgår från att han nu ändrat förslaget och placerar masterna så att hans beskrivning blir korrekt: utom synhåll från kusten, utom de dagar då luften är ren. Och då syns de bara svagt, enligt Jacobson.

Då är det OK ur miljösynpunkt. Eller ljuger du, Jan-Åke? Eller har du nedsatt synförmåga och tror att alla andra har det också?

Lämna ett svar