JO: Rättssäkerheten i Sverige är beroende av privatpersoner

JO har i beslut 060707, dnr 2181-2005, offentligt konstaterat, om än med visst beklagande, att en oskyldigt dömd inte har någon chans att bli frikänd, såvida inte antingen en advokat arbetar gratis, (försök med det du), eller en privatperson eller journalist godtyckligt väljer att engagera sig i ärendet, typ ” Uppdrag Granskning”. RMSS citerar JO ordagrant:

– Det är enligt min mening orimligt att – en resningsansökan- får bero av sådana tillfälligheter som om någon privatperson väljer att engagera sig i saken.

JO fortsätter med att nämna att denna brist är unik för Sverige och att såväl Norge, som Danmark och England har rättsliga fora för att tillgodose innevånarnas lagliga rättigheter.

Till dessa rättigheter hör att inte bli oskyldigt dömd, utom i Sverige, där det är accepterat, med en doms orubblighet som överhetens ursäkt. Det innebär att när väl en dom är laga kraft vunnen, står den fast hur fel den än är och vilka nya bevis som än kommer i dagen.

Till och med JK har fått erkänna sig besegrad i sitt rättsnit och tvingats acceptera att oskyldiga är dömda till långa fängelsestraff utan möjlighet till resning och ny prövning i högsta domstolen.

Du vet, den där domstolen där det finns domare som köper sex av manliga studenter

Allt detta hade vi naturligvis på känn i RMSS och säkert också många andra, men nu är det alltså konstaterat. Vi har tidigare skrivit om den allmänna förflackningen inom offentliga förvaltningar och inom rättsväsendet, vad gäller kompetens och omdöme.

Det känns bra att JO bekräftar att så är fallet.

Lämna ett svar