Maktporraktörer till attack mot justitiekansler och rättssäkerhet.

Förste februari- 05 skrev RMSS på denna sida att ”JK har nu gjort sig omöjlig, det är bara en tidsfråga innan han får annat att göra. Rättspatos är inte opportunt i vårt samhälle.”

Orsaken var naturligtvis att JK offentligt synliggjort en del brister i det svenska rättsväsendet. Det enda som förvånat är att det tagit nästan två år innan maktporraktörerna, just nu genom f d justitieminister Thomas Bodström, domstolsledamoten Inger Nyström, juridikiprofessorerna Madeleine Leijonhufvud och Christian Diesen, går till angrepp mot JK Göran Lambertz.

Deras argument synes vara att domstolar alltid dömer rätt, även när oskyldiga buras in på i det närmaste hur många år som helst. Endast om nya omständigheter kommit fram kan resning beviljas och oskyldiga rentvås. Och detta kan endast ske om någon privatperson eller en gratisarbetande advokat engagerar sig i den oskyldigt dömdes ärende, enligt vad JO skrivit och RMSS citerat 24 juli i år.

Helt glömt är att en åtalad skall dömas endast om det är ställt utom allt rimligt tvivel att han är skyldig. Visar det sig i efterhand att han är oskyldig är domen felaktig enligt de flesta demokratiska och allmänförnuftiga värderingar som finns i vårt samhälle. Ovanstående maktporraktörer anser tvärtemot att en dom kan vara riktig även om en oskyldig döms…

JK anser motsatsen och har bestämt sig för att det är dags att stävja en del av den förflackning som drabbat rättsväsendet i allt högre grad under senare år. Allt fler döms oskyldiga, allt fler domare struntar i beviskrav, accepterar undermåliga utredningar och förundersökningar, köper sex av manliga studeranden, somnar under förhandlingar osv, osv.

Maktporraktören Inger Nyström, f d ledamot av högsta domstolen, märktes inte av i debatten när hennes kollega avslöjades med att köpa sex av en manlig student. Kollegan sitter kvar i HD och det är tydligen bra. Studenten hade troligtvis varit bättre skickad därtill.

JK´s ambition att höja rättssäkerheten för enskilda medborgare är däremot inte bra, enligt maktporraktörerna, med Bodström i spetsen. RMSS kan med lätthet förutse ärendet Lambertz`s vidare utveckling. Han är utsedd på livstid och kan inte avskedas. Men han kan mycket effektivt sidsteppas, frysas ut och mobbas in i en yrkesisolering på samma sätt som en annan maktporraktör, Carl Bildt, har gjort med Lars Danielsson.

I en sådan situation kan en justitiekansler inte agera, varför Lambertz till slut tvingas acceptera en avgång till ett annat väl betalt men diskretare och framförallt mindre potent uppdrag. Det är ganska sorgligt, tycker RMSS.

Istället för att mobba ut en person i högsta befattning som äger den sällsynta förmågan att inse vad rättspatos är, borde man istället stötta JK och se över domarutbildning och rutiner vid landets domstolar. För det fungerar bevisligen allt sämre och allt mer godtyckligt i allt för många mål.

Kanske borde man till och med överväga någon form av ansvar för de nämndemän och domare? som somnar under förhandlingar, som dömer åtalade med invandrarbakgrund hårdare än infödda svenskar, som köper sex av prostituerade, som dömer utan tillräckliga bevis och som struntar i om skuldfrågan är ställd utom allt rimligt tvivel.

Våra domstolar har av hävd varit respekterade inrättningar och har därför haft en status som förhindrat varje form av kritik och utveckling. En skyddad verkstad för politiskt utsedda lekmän och i en del fall mindre seriösa domare har blivit resultatet och får alltmer skandalösa konsekvenser. Fallet Ulf är bara ett bland många.

I detta fall står JK för demokratiska rättsprinciper och visar en strävan till förbättrad rättssäkerhet.
Skall man försöka ta ställning själv för eller emot JK eller maktporraktörerna som nämnts ovan, är det inte så svårt om man tänker på att man kan aldrig göra fel när man påpekar att det är fel att domstolarna dömer fel. Så enkelt är det…

Låt inte powerpornaktörernas fina titlar lura dig, det är alldeles för många andra som bländas till tyst accepterande och blind lydnad. Det är tydligen så att mobbningsstruktur, översitteri och rättsförakt som principer sitter i högsätet även i det högsta samhällsskikt.

Undra på att stackars försvarslösa små barn är rättslösa när de mobbas från sans och hälsa i vår obligatoriska grundskola, enligt samma principer som kommer att tvinga JK att frånträda sin befattning.

Som sagt, det är bara en tidsfråga…

Lämna ett svar