Brev från rikspolischefen.

RMSS har fått brev från rikspolischefen med anledning av ”apajävlarna” och ” blattajävlarna” i Rosengård. Här kommer brevet och RMSS´svar:

Hej!

Jag blev upprörd och bestört över vad poliserna sa på filmen från Malmö. Det är fullständigt oacceptabelt att poliser har en sådan attityd och ett sådant språkbruk. Poliser ska alltid visa full respekt för alla människors lika värde.

Beter sig en polis felaktigt ska det granskas och leda till åtgärder. Tillsammans med länspolismästarna har jag beslutat att vi ska över rutinerna för att vara säkra på att olämpligt beteende alltid utreds.

Jag har också tagit initiativ till en oberoende utredning som ska granska hur Polisen arbetar med beteendefrågor och komma med förslag till förbättringar. Utredningen ska studera tre polismyndigheter samt se hur beteende- och attitydfrågorna hanteras vid polisutbildningarna. Utredningen kommer att leda av Charles Westin, som är professor vid Stockholms universitet.

Inom Polisen råder nolltolerans mot alla former av beteenden och yttranden som är kränkande. Det måste vi i alla lägen leva upp till.

Med vänlig hälsning
Bengt Svensson
Rikspolischef

Här följer RMSS´svar:

Hej!

Tack för svar. Bifogar ytterligare ljud/filmfil som ex på att Rosengårdsattityder inte är undantag. Ljudfilen ligger sen ett tag på You-tube och har för närvarande ca 6000 visningar. Poliserna kallar en trafikant för ”jävla liten fjant” och hotar honom med psykvården eftersom han vill se polisernas legitimation. I detta fall har båda poliserna, Jonas Emilsson och Andreas Eriksson, genomgått utbildning med näst högsta betyg i de flesta moment. Dock har en av dem stora svårigheter, enligt utbildare, att ta kritik och reagerar med aggressivitet. Trots detta skickas han ut på en så krävande uppgift som trafikövervakning, där han med största säkerhet kommer att stöta på de största svenssonpuckona. I trafiken kommer ju dessvärre våra sämsta sidor fram ibland. Då krävs det polispersonal med andra psykologiska och emotionella förutsättningar/ större mognadsgrad. Dessa båda klarar ju inte ens av att legitimera sig…

Intressant är även att polismyndigheten till varje pris vägrar lämna ut ljud/filmfilen, både denna och filmfilen från Rosengård, med uttalat syfte att skydda poliserna. Det är ju tämligen uppenbart att det är poliserna som är chockerande aggressiva och att det är allmänheten som måste skyddas mot dem, såvida man nu inte vill bli kastrerad av skånepolisen. Polismyndigheten i Skåne och Varberg vill alltså hellre skydda poliserna än allmänheten.

Det är mycket som är skevt inom polisen, om än mycket också är väldigt bra, så lycka till med fortbildningsuppdragen. Tänk dock på att en sådan fortbildning bara behövs vad gäller undantagen/ rötäggen. Att dra i gång generella fortbildningar är bortkastade pengar, eftersom de flesta poliser är mycket bra och själva tar avstånd från olämpliga kollegor. Dra lite i kårandan istället, så att det blir möjligt att rapportera kollegor för oegentligheter utan att bli utmobbad när man kommer till jobbet nästa dag.

Hälsn
RMSS

Lämna ett svar