Rättssäkerhetens förflackning

RMSS får alltmer att göra, alltmer att engagera sig i. Bristerna i samhället är möjligtvis konstanta genom tidevarven, men i så fall verkar det rimligt anta att de i vår tid märks mer, blir tydligare och skarpare i kanterna.

Intensifierad massmediebevakning i profiterande syfte kanske är ett av skälen, men vi inom RMSS undrar om det inte helt enkelt är så att makthavare inom de flesta kategorier blir alltmer oförblommerat fräcka när det gäller den egna maktfullkomligheten och de egna förmånerna.

Exemplen är otaliga, från giriga skandiachefer, profitnissar i ledningen för kraftbolagen, fackpampar som metodiskt och säkert avlivar solidaritetsbegreppet genom att sätta sig själva först, tjänstemän och politiker i Falkenberg som ljuger, bryter mot lagen, trakasserar enskilda kommuninvånare osv, osv.

Men det gäller också områden där befattningshavare rimligen inte kan antas agera i eget intresse under det allmännas täckmantel, vilket i så fall skulle kunna utgöra ytterligare exempel på den accelererande förflackningen av yrkesskicklighet, omdömesgillhet och ansvarskänsla i allmänhet.

Inom vårt alltmer anfrätta rättsväsende sker övergrepp efter övergrepp, det ena mer flagrant än det andra. Vi behöver inte ens nämna skandaler som hanteringen av Osmo Vallo, (ihjältrampad av poliser, mörkat av i stort sett hela berörda myndighetssverige), för nästan dagligen och stundligen möts vi av det ena barocka domslutet efter det andra, från lägsta till högsta nivå.

Vi på RMSS leker med tanken på att skriva om de rättvisans tjänare, med namn, befattning och helst också bild, som förgriper sig på allmänheten genom illa underbyggda domar, inte sällan med konsekvensen att oskyldiga döms till mångåriga fängelsestraff. Det är över huvudtaget förvånande och stötande att såväl domare som advokater, under skön anonymitet, får fortsätta att leka med medborgarnas liv, trots dokumenterad oskicklighet.

VEM VET T EX VEM det var som frikände två män och ådömde två andra lindriga påföljder för timslångt sexuellt gruppövergrepp på en 13- årig flicka? ( säkerligen inte dotter till någon domare). Skall denne domare och dessa nämndemän få fortsätta att döma i ärenden som gäller dig och mig?

VEM VET T EX VEM det var som dömde en oskyldig pappa till 8 års fängelse för bl a incest med sin dotter, trots att förundersökningen hade sådana brister att åtalet var orimligt? Skall denne domare och dessa nämndemän få fortsätta att sätta dit dig eller mig för att vi bevisligen inte gjort något sådant alls?

VEM VET T EX VEM det är som vägrade en till livstid oskyldigt dömd man resning, trots att landets högste jurist, justitiekanslern, tydligt uttalat att ett justitiemord begåtts? Skall dessa domare få fortsätta att bura in oskyldiga för att staten skall slippa betala ut skadestånd, eller vilket skälet nu är? ( JK har nu gjort sig omöjlig, det är bara en tidsfråga innan han får annat att göra. Rättspatos är inte opportunt i vårt samhälle).

VEM VET T EX VEM det var som dömde en oskyldig hemvårdare för mord, så att vi skattebetalare med all rätt måste betala 8 miljoner i skadestånd? Skall dessa domare och dessa nämndemän i samma behagliga anonymitet få fortsätta att sätta dit oskyldiga i rättsförflackningens namn?

Ja, just så är det, ingen vet vem som dömt vad. Alla glömmer, misstagen görs om gång på gång, förflackningen, liknöjdheten och den imaginära omnipotensen hos våra befattningshavare blir allt skarpare i konturerna, UTAN ATT NÅGON MOTREAKTION KAN FÖRMÄRKAS.

RMSS tycker inte att det är bra. Tycker du?

Lämna ett svar