Vindkraftverk o Skottarev 1

Under en tid har man hört talas om vindkraftverk i havet och sett det som självklart att de placeras i det närmaste utom synhåll från kustremsan.

Som en blixt från en klar himmel kommer namnet Favonius upp och projekterar en park inom kustnära område och man undrar vad detta nu är. Svaret är helt klargörande vad gäller tokfaktorn: Det är Falkenbergs kommunpolitiker och det kommunala elbolaget som ligger bakom. Naturligtvis….

Bohuslän har sin skärgård och sitt rena och fiskrika vatten att stoltsera med. Falkenberg har mycket liten skärgård, ett nästan utdött kustfiske och ett havsvatten som alltför ofta varierar från chokladbrun kulör över rött till svart med smutsgult skum på toppen och en klibbig sörja på botten. Det är bara att gå ner till stranden själv och kolla efter regn och västlig vind.

MEN vi har en otroligt vacker kustremsa och en vidunderligt skön, obruten horisontlinje, mäktig och storslagen.

Är man emellertid falkenbergsk kommunalpolitiker och till och med en avdankad sådan som ex Östen Nilsson, ordförande i energibolaget och i Favonius, så har man till skillnad från många djurarter inte lärt sig att man inte skiter där man äter, dvs man förstör inte det man har nytta av.

Därför har Falkenberg av tradition utvecklat en sådan inskränkt och skelögd kommunalpolitik att det inte vållar några hinder att lägga en soptipp i havet och att belamra en hel kustremsa norrut med diverse industrier, reningsverk och annat. De attraktiva bostäder man kunnat lägga där ville man istället placera vid varvet, så att Falkenberg inom en framtid förlorat också denna näringsgren.

Sett i det perspektivet är det inte konstigt att Nilsson och kompani vill förstöra den enda återstående havnära tillgång vi har kvar, den obrutna horisontlinjen och natursköna kustremsan, i syfte att tjäna kosing förstås.

MEN, detta går ju inte utan lurendrejeri, tänker Nilsson och Favonius, för falkenbergare är ju enligt deras åsikt så dumma att de går att lura med enkla medel. Sålunda tillgriper Favonius, i likhet med demokratihatande och hotande djurrättsaktivister, diverse skumma knep, som t ex följande:

Får vi inte bygga en elindustri på Skottarevet, nära kusten och naturreservat, så kan inte riksdagens miljö- och energimål uppfyllas. ( ren lögn)

Skottarevet är den enda plats där elindustrin kan byggas upp. ( ren lögn)

Kraftverken kommer inte att ha röda lampor på sig. ( smutsig lögn. De kommer att ha 30 enormt starka varningslampor med vitt sken, motsvarande 3 miljoner ljus. När vingarna roterar kommer de att blinka oupphörligt nätterna igenom)

Samtliga berörda är informerade. ( Ren lögn)

Samråd har ägt rum med samtliga berörda. ( ren lögn)

Det finns inte teknik att bygga vindkraftverk på större djup än Skottarevets. ( ren lögn)

Vindsnurrorna kommer inte att synas mer än som ett grått ludd vid klar sikt. ( ren lögn. Marsten ligger på drygt halva avståndet från stranden och är kanske 5 meter högt och syns tydligt året runt, utom vid dimma. 5 meter alltså, medan kraftverken är 170 meter!!!)

Sommargäster är bra att tjäna pengar på, men mindre värda och rent av fiender om de inte tycker som Östen Nilsson och Favonius.( ren lögn det med)

Professorer, sakkunniga i miljödomstolen, advokater och andra kompetenser samlar sig till försvar för kustlinjen mot de kommunala marodörerna, eftersom kustlinjen är ett riksintresse. Favonius anser att de är okunniga människor som lever ”i sin egen värld”. Vilka superbegåvningar är det då som sitter i Favonius? Ja, tittar man i Östen Nilssons personakt så hittar man följande ” imponerande” meriter:…i stort sett ingenting. Är det inte då det är så lätt att tycka att man vet allting bättre än alla andra, gnällspikarna?

Ingen som inte har erfarenhet av falkenbergska kommunalpolitiker vet hur illa ställt det är med kompetensen i fullmäktige. Få vet att dess ordförande, Stig Agnåker, på fullmäktiges vägnar skriftligen ställer sig bakom kommunala tjänstemän som beljuger och trakasserar kommuninvånarna, bryter mot lagen och regler om diarieföring. Få vet om att det finns en fullmäktigeledamot som enligt vittnesuppgifter i kommande rättegång skadat en ung kvinna för livet genom sextrakasserier. Få vet om att ledamöter använder kommunal förtroendetid till att avgöra vem av dem själva som är välkomna i himlen eller vill anlägga kärnkraftverk i Långasand. (Börje Tönsgård, Per Alvin, suck)

Det finns alltså inga möjligheter att argumentera med kommunen, den måste ha en piska över sig av tillsynsmyndigheter och lagstiftning för att stoppa de värsta dumheterna.

Chans att påverka finns istället hos högre instanser och det gäller att ligga på där och presentera verkligheten sådan den är, som motbild mot Favonius dimridåer och missvisande presentation av vad det egentligen handlar om: Att av ekonomiska skäl lägga en elproducerande industri i havet inom kustnära område av riksintresse och i anslutning till naturreservat. Man tjänar mest pengar då nämligen, tror man.

Det går att bygga längre ut och det går att avvakta vågkraftens utveckling några år, vilken har betydligt ringare påverkan på miljön.

Att skita där man äter, det är kommunal verklighet i Falkenberg och det är lägre än priserna på det billigaste bredbandsabonnemang man kan tänka sig.

Lämna ett svar